Waarom werknemers meer willen dan alleen een salaris

In de snelle wereld van vandaag (en morgen) is het gemakkelijk te vergeten dat jouw team bestaat uit echte, levende mensen met wensen en behoeften. De dynamiek van de moderne werkplek vereist dat je verder kijkt dan alleen de basisverwachtingen. Toch wijst het er op dat de behoeftes van werknemers veranderd zijn ten opzichte van 10 jaar geleden. Salaris is niet meer leidend.

Daarnaast is er een groeiend besef van het belang van welzijn en werkplekken die de algehele gezondheid en geluk van hun medewerkers bevorderen. Zaken als flexibele werktijden, mogelijkheden voor professionele groei, erkenning, werkzekerheid, bewuster werken en bedrijfscultuur zijn net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan het salaris alleen.

Bovendien willen werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Ze willen weten dat hun inspanningen worden opgemerkt en gewaardeerd, en niet alleen in monetaire termen. Een bedankje, erkenning van collega’s, kansen op persoonlijke en professionele groei, en een gevoel van gemeenschap en verbondenheid kunnen evenveel of zelfs meer betekenen dan een salarisstrook.

Maar hier zijn vijf dingen die we zeker weten dat medewerkers altijd zullen waarderen:

  1. Een steuntje in de rug: Of het nu gaat om een cursus, workshop of een schouderklopje, medewerkers willen zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Een opleiding, cursus, workshop of andere vorm van waardering past hierbij.
  2. Ben duidelijk en transparent: Duidelijke communicatie en transparantie zijn essentieel. En hé, een welkomstpakketje voor nieuwe medewerkers doet ook wonderen!
  3. Flexibel zijn: Flexibiliteit in werkuren en een gezonde balans tussen werk en privé zijn goud waard. Steeds meer mensen leven bewuster. Kiezen vaker voor parttime werk om te zorgen voor gezin en naasten. En als het om geschenken gaat, waarom niet een keuzecadeau? Waarbij medewerkers zelf mogen kiezen wat ze willen ontvangen. Makkelijk voor werknemers én werkgevers.
  4. Gelijkheid boven alles: Of het nu om lunch of bonussen gaat, iedereen verdient dezelfde behandeling. Waarom zou het management een groter kerstpakket moeten krijgen dan anderen op de werkvloer?
  5. Aanpassingsvermorgen: De wereld verandert, en werknemers willen bazen die openstaan voor innovatie en nieuwe ideeën. Denk aan thema’s als Gezondheid, Duurzaamheid en Sportiviteit. Dit zien we ook terug in de keuze voor kerstpakketten en eindejaarsgeschenken.

Een bedrijf is continu in overweging wat past bij medewerkers. Dus, lieve bazen, blijf luisteren naar je team en geef ze dingen waar ze écht blij van worden. Dit vermindert niet alleen het ziekteverzuim, maar zorgt ook voor gelukkigere en loyale medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *