Vitaliteitsprogramma

Fitbox ontwikkelt op breed terrein vitaliteitbevorderende medewerkersprogramma’s. Wij willen mensen op gezamenlijk en individueel niveau motiveren om te werken aan een gezonde leefstijl. Vitale medewerkers hebben een positieve uitwerking op zichzelf en hun omgeving.

Het vitaliteitbevorderende medewerkersprogramma Fit en Gezond het Jaar Rond (FGJR) werkt met een 3-stappen traject.

 1. Inspireren
 2. Motiveren en informeren
 3. Faciliteren

Het verhaal en de opzet zijn zo aansprekend mogelijk, dus voor alle medewerkers is het aantrekkelijk en laagdrempelig om mee te doen met FGJR. Zowel voor de actieve sporter als voor de gematigde beweger. En voor zowel de bewuste eter als voor iemand die in de keuken gaat voor snelheid en gemak. En bovendien effectief, want gebaseerd op een bewezen aanpak.
Met FGJR pluk je vruchten; niet alleen het laaghangend fruit, maar ook deelnemers die moeilijk in beweging te krijgen zijn laten zich inspireren!

Inspireren

Stap 1 bevat het ‘’grote verhaal’’ van een thema, zoals bijvoorbeeld gezonde voeding of beweging. Dit wordt middels documentatie overgebracht, eventueel uitgebreid met een interactieve kick-off.
Hier wordt de grond dus eigenlijk vruchtbaar gemaakt door bijvoorbeeld kunstmest toe te voegen!

Motiveren en informeren

Daarna wordt in stap 2 kennis aangereikt: hoe kan je binnen dit onderwerp verbetering aanbrengen in je leefstijl. Dit kan in de vorm van e-book of e-learning programma of middels een boekje met tips of aangevuld met een leerzame clinic of workshop.
Dit is eigenlijk het zaaien van vruchten en zaden in de grond!

Faciliteren

Onder stap 3 vallen de tools en gadgets om in je dagelijks leven meteen van start te kunnen gaan. Lekker effectief en pragmatisch!
In deze stap wordt de vruchtbare grond dagelijks gevoed door water te geven zodat de zaden kunnen uitgroeien en er vruchten geplukt kunnen worden!

Met deze opzet wordt ingezet op duurzame gedragsverandering. Persoonlijke winst maar ook teamspirit, een lager verzuim en een vitale/energieke sfeer zijn de effecten die je hiermee binnen je organisatie of afdeling bereikt!

Directeur tegen HR-manager: ‘wat als we investeren in onze mensen en ze gaan daarna weg?’
HR-manager: ‘wat als we het niet doen en ze blijven?’

Indeling vitaliteitsprogramma

De indeling van Fit en Gezond het Jaar Rond bestaat uit een sterk verhaal, verdeeld over een 4-tal kwartalen*, passend bij de seizoenen. Dit maakt FGJR lekker prikkelend voor alle deelnemers.

De effecten van een jaar lang aandacht voor vitaliteit zijn ook merkbaar in een stuk bewustwording op de langere termijn: zo stimuleer je een gezonde leefstijl, aandacht voor een goede werkhouding (zowel letterlijk als figuurlijk) en een duurzame insteek in de basishouding van jezelf en je collega’s.

Q1 | Fit op de werkvloer | Verantwoorde houding / gezonde tussendoortjes

Gezonde voeding is van cruciaal belang voor een uitgebalanceerd leven. Met het thema ”gezonde tussendoortjes” wordt de werkdag van jou en je collega’s een stuk vitaler.

Dit thema kan bestaan uit:

 1. Een handzaam boekwerkje of e-book met tips om op een eenvoudige manier je snackgedrag op een gezonde en lekkere manier te beïnvloeden. Daarnaast bevat dit inspirerende boekje gezonde fruitrecepten en smoothies zodat elke individuele medewerker op een laagdrempelige manier gestimuleerd wordt tot het eten van meer fruit.
 2. Een groepsles eet & beweeg je fit of een consult van een leefstijlcoach helpt om de eerste stappen te kunnen zetten. Ook het verstrekken van vers fruit op een afdeling is hierbij een goede mogelijkheid. (optioneel)
 3. Met behulp van een effectief en leuk geschenk zoals bijvoorbeeld de RVS Fruitset (of een andere keuze uit onze gezonde pakketten) kunnen de tips meteen in praktijk worden gebracht. Hieraan wordt ook in de documentatie gerefereerd.

Q2 | Fit in de buitenlucht | Het belang van water / buiten sporten 

Het voorjaar trappen we af met ”buiten sporten”. Alle medewerkers komen in beweging. Dit kan zijn met een sportieve wandeling, hardloopsessie of een gezonde fietstocht.

Eventuele onderdelen:

 1. Een boekje vol tips om op een gezonde en verantwoorde manier te bewegen. Dit helpt zowel de startende als de gevorderde sporter gemakkelijk op weg.
 2. Onder leiding van een hardlooptrainer kunnen we de medewerkers op een leuke manier aan de praktijk laten wennen. (optioneel)
 3. Met een verrassend en sportief item (zoals bijvoorbeeld een Phoneholder, of een andere optie uit onze sportieve pakketten) hebben je medewerkers dé tool in handen om hier meteen een start mee te maken!

Q3 | Fit thuis | Goede warming-up / verantwoord koken en genieten

Een medewerker die zich thuis op een goede manier oplaadt voor een nieuwe werkdag maakt ’s morgens een vliegende start. Van ”verantwoord koken en genieten” (inclusief een hartstikke leuk geschenk voor in de keuken) tot aan ”een goede warming-up”. Met een schriftelijke uitleg en bewegende beelden worden ook deze thema’s tot leven gebracht.

Mogelijke samenstelling:

 1. E-learning: tips en trucs voor een gezonde leefstijl die digitaal worden verstrekt aan de deelnemers.
 2. Een online personal trainer en diëtiste zorgen met een programma van 12 weken voor resultaat. (optioneel)
 3. Inclusief een of meerdere keukengadgets voor een gezond eetpatroon of een sportpakket om je spieren veilig en effectief op te warmen.

Q4 | Fit door ontspanning | Ontspannend resultaat

Ontspanning en beloning zijn belangrijke pijlers om prestaties mogelijk te maken op de langere termijn. Binnen het Fit en Gezond het Jaar Rond programma zijn verschillende mogelijkheden om een combinatie te maken met het kerstpakket.

Bijvoorbeeld:

* je kunt op elk gewenst moment instappen in de FGJR cyclus of slechts een deel van het programma inzetten

Effectief en bewezen

Fitbox werkt alleen met bewezen strategieën en een aanpak op maat. Door Fit en Gezond het Jaar Rond flexibel in te zetten zal het effect optimaal zijn. Inmiddels werkt Fitbox sinds 2005 voor diverse grotere en kleinere organisaties en zetten we onze opgedane ervaring graag ook in binnen jouw organisatie.

De eerste stap richting een gezond bedrijf is een inspirerende kennismakingsafspraak. Neem daarom vrijblijvend contact op met één van onze accountmanagers voor het maken van een korte afspraak of voor meer informatie. Het levert je in elk geval originele en werkbare ideeën op.