Kerstpakket en WKR

Kerstpakket Christmas

Dat medewerkers recht hebben op een kerstpakket zult u in weinig cao’s en arbeidsvoorwaarden tegenkomen. Helaas! Toch zien medewerkers het kerstpakket vaak wel als een arbeidsvoorwaarde, als iets waar zij recht op hebben. Het effect van een kerstpakket is groot! Het gebaar van een kerstpakket is van grote invloed op de loyaliteit van uw collega’s.

Het kerstpakket, een traditie
Het geven van een kerstpakket, als blijk van waardering voor de getoonde inzet, stamt al uit het begin van de vorige eeuw. Inmiddels een echte traditie dus. Ruim 80% van de Nederlandse medewerkers ziet het kerstpakket als ultieme blijk van waardering. De overheid erkent ook de waarde van deze lange traditie. Zij hanteert namelijk een fiscaal vriendelijke regeling voor het kerstpakket. Werkgevers mogen tot een bedrag van € 70 (in natura) fiscaalvriendelijk aan medewerkers schenken. Er staat de werkgever dus niets in de weg zijn medewerkers een royaal kerstpakket of nieuwjaarsgeschenk cadeau te doen. In tijden van economische stagnatie of teruggang, wordt er een groter beroep gedaan op de inzet en loyaliteit van werknemers. Een extra blijk van waardering is juist daarom zo belangrijk.

Invoering van de werkkostenregeling
Zoals u wellicht weet, gaat in 2015 de werkkostenregeling gelden. Dit betekent, dat de werkgever 1,5% van de loonsom belastingvrij mag verstrekken aan de werknemer. Het kerstpakket valt daar ook onder. De werkgever mag dan, bij wijze van spreken, bij een loonsom van € 150.000 en zes medewerkers, een kerstpakket van € 375 per medewerker schenken. Dat zal niet snel gebeuren, aangezien het niet de bedoeling van de werkgever zal zijn dat de regeling volledig opgaat aan een kerstpakket. Maar het mag wel! Wanneer we de huidige € 70 per medewerker zouden aanhouden, betekent dat dat er nog € 305 per medewerker overblijft voor andere zaken die de werkgever belastingvrij kan verstrekken, bijvoorbeeld in de vorm van een bedrijfsfeest en bedrijfsfitness. In de periode van 2011 tot 2014 kunnen werkgevers kiezen voor het oude regime of de nieuwe werkkostenregeling. Neem het kerstpakket dus mee in uw overleg over de werkkostenregeling en bepaal het budget per medewerker.

Bekijk hier het aanbod van kerstpakketten en keuzecadeaus, passend bij ieder budget.