Kerstpakketten en de Belastingdienst in 2023

Wil je weten met welke regelgeving je rekening moet houden bij het geven van een kerstpakket aan jullie werknemers? Lees dan onderstaande informatie door of stuur het door naar je boekhouder of accountant! Dit is overigens geen financieel advies. Raadpleeg altijd de Belastingdienst zelf voor actuele informatie.  

Werkkostenregeling (WKR) en kerstgeschenken

Veel zaken die je als werkgever verstrekt aan je werknemers vallen onder de werkkostenregeling. Naast loon kunnen dit andere vergoedingen zijn als bonussen en geschenken als kerstpakketten. Een bepaald percentage van de loonsom mag je besteden aan onbelaste vergoedingen voor je werknemers. Dit wordt de vrije ruimte genoemd.

Kerstpakketten kunnen in deze vrije ruimte vallen. De hoeveelheid vrije ruimte hangt af van de totale loonsom. De regel is dat je over de eerste 400.000 euro 1,7% vrije ruimte hebt. Kom je hierboven dan wordt over dat deel 1,18% gegeven. Het is dus belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat je te besteden hebt in deze vrij ruimte en vooral welke diensten je verder aanbiedt aan je personeel die hier invallen. Kom je boven je vrije ruimte dan kan er een heffing volgen. 

Let op dat vergoedingen voor vakliteratuur, bedrijfsyoga of een fietsplan in de vrije ruimte vallen.

Kerstpakketten en BTW

Ook als het gaat om de omzetbelasting en kerstpakketten dien je rekening houden met de belastingregels. De BTW over giften is tot een bepaald bedrag aftrekbaar. Het kerstpakket valt onder dezelfde BTW als relatiegeschenken, personeelsvoorzieningen en andere giften. 

Het drempelbedrag van de Belastingdienst is 227 euro excl. BTW per ontvanger per boekjaar. Indien je uitgaven dus niet hoger zijn dan dit bedrag kun je de BTW dus aftrekken. 

Een kerstpakket of kerstgeschenk geven?

Er zijn gedurende het jaar allerlei manieren en momenten om werknemers extra te belonen voor hun goede werk. Het einde van het jaar is daar bij uitstek een goed moment voor. Iedereen leeft er naar toe en de omgeving vraagt actief of uw bedrijf nog een mooi kerstgeschenk heeft gegeven. Grijp daarom dit moment bewust aan en doe net wat extra’s door een duurzaam en persoonlijk kerstpakket te geven. De waardering zal er naar zijn en uw bedrijf komt in een mooi daglicht te staan! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *