Flevoland is de duurzaamste provincie als het gaat om kerstpakketten!

In Flevoland bestelden naar verhouding de meeste bedrijven duurzame kerstpakketten afgelopen Kerst. Flevoland eindigt daarmee net boven de provincie Utrecht, dat vorig jaar de eer had de duurzaamste provincie te zijn als het gaat om kerstpakketten. Drenthe is de provincie waar naar verhouding het minste aantal duurzame kerstpakketten zijn besteld. 

Kerst is het feest van samen zijn met de familie, vrienden en collega’s. Het feest gaat hand in hand met veel eten, drinken en natuurlijk de kerstcadeaus. En omdat we niet graag onderdoen voor elkaar, geven we in elk geval niet te weinig weg. Helaas verdwijnt daarom na Kerst een grote hoeveelheid goedbedoelde cadeaus in de prullenbak, op Marktplaats of jarenlang in de kast. 

Steeds meer bedrijven zien dit ook gebeuren en maken bewuste keuzes voor het kerstpakket. Met een jaarlijks volume van 7 miljoen – steeds groter wordende – kerstpakketten kunnen ze echt een verschil maken. Elk traditioneel kerstpakket bevat immers meerdere cadeaus die niet met oog voor mens en milieu zijn geproduceerd, verpakt en verscheept. 

Het duurzame kerstpakket onderzoek

Om meer bewustzijn te creëren voor duurzaamheid rond Kerst, laat Fitbox jaarlijks een onderzoek uitvoeren naar de duurzame keuzes van bedrijven rondom de feestdagen. Fitbox is leverancier van duurzame kerstpakketten en legt zichzelf en de keten strenge normen op voor het samenstellen en het leveren van de kerstpakketten. Hier staan deze normen voor het duurzame kerstpakket:

Om een kerstpakket duurzaam te noemen, moet de gehele keten (van productie tot aan de overhandiging door de werkgever) voldoen aan de volgende duurzame normen:

  • De non-food kerstgeschenken in het pakket moeten geproduceerd zijn voor langdurig gebruik, de gezondheid stimuleren en geproduceerd en geleverd zijn door fabrikanten die een speciale ‘code of conduct voor ethisch gedrag’ hebben getekend.
  • De food kerstgeschenken in het pakket hebben, waar mogelijk, het Fairtrade keurmerk of zijn biologisch geproduceerd.
  • Het kerstpakket moet uitsluitend verpakt zijn in karton met het FSC keurmerk. Er mag geen kunststof opvulmateriaal worden gebruikt. In geval van glas of breekbare producten wordt er alleen met gerecycled kartonnen opvulmateriaal gewerkt.
  • Het kerstpakket moet op de eindbestemming geleverd zijn door fietskoeriers of koeriersdiensten die zich op een andere manier duurzaam inzetten.
  • Het kerstpakket moet samengesteld zijn door een bedrijf dat gebruik van fossiele brandstoffen in de bedrijfsprocessen zoveel mogelijk uitsluit. Er wordt, waar mogelijk, duurzaam opgewekte energie gebruikt en de logistieke hulpmiddelen zijn 100% elektrisch. De samensteller draagt bovendien een deel van de opbrengst af aan duurzame goede doelen en doneert overtollige voorraad aan de voedselbank. 

Zijn deze normen goed voor een 100% waterdichte duurzaamheidsgarantie? Het antwoord is ‘waarschijnlijk nog niet’. Wel zijn de afgelopen jaren aanzienlijke stappen in de juiste richting gezet, zeker in vergelijking met de keten van de traditionele kerstpakketten. Duurzaamheid is bovendien een continu proces bij Fitbox en er is altijd ruimte voor discussie en verbetering. 

Flevoland verslaat Utrecht op de eindstreep! 

Met de genoemde normen als meetlat, is het percentage bedrijven dat in 2021 per provincie duurzame kerstpakketten heeft besteld berekend. In dit onderzoek zijn daarvoor alleen bedrijven met 2 of meer werknemers in 2021 meegenomen (CBS – Statline).

De uitslag van het onderzoek naar de meest duurzame provincie als het gaat om kerstpakketten: 

UitslagProvincieStijgers en dalers vs 2020 
1Flevoland+41,62%
2Utrecht-14,58%
3Noord-Holland+16,31%
4Gelderland+16,56%
5Zuid-Holland-13,17%
6Noord-Brabant+25,56%
7Friesland+116,90%
8Limburg+165,42%
9Zeeland+64,89%
10Groningen-3%
11Overijssel-27,79%
12Drenthe-1,78%

Flevoland verslaat de provincie Utrecht dus nipt in deze duurzaamheid competitie. De jongste provincie van Nederland maakt haar opgebouwde duurzame naam ook hier waar. Er zijn namelijk al tal van mooie initiatieven in Flevoland die ons land verder helpen naar een groene economie. Het is bovendien de provincie met de meeste windturbines in Nederland. Op gepaste afstand van de twee koplopers volgen Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. 

Provincie Drenthe verdient de aanmoedigingsprijs als het gaat om duurzame kerstpakketten

In Drenthe valt qua duurzame kerstpakketten nog een hoop te winnen. Deze provincie draagt dit jaar de rode lantaarn in dit duurzaamheid klassement. Opvallend is dat de andere oostelijk gelegen provincies Drenthe gebroederlijk bijstaan onderaan de lijst. Overijssel en Groningen scoren namelijk net iets hoger dan Drenthe.

Op de provincie website van Drenthe worden echter wel degelijk speerpunten op het gebied van duurzaamheid geformuleerd. Recycling, de energietransitie en duurzaam reizen zijn belangrijk voor deze provincie die bekend staat om de mooie natuur. Een duurzaam kerstpakket voor de medewerkers van de provincie zou hier dus niet uit de toon vallen!    

Limburg is de snelste stijger!

Met de normen als meetlat, is per provincie ook gekeken wat procentueel gezien de stijging en daling is ten opzichte van 2020. Limburg bleek hierbij de snelste stijger. Dat bourgondisch en duurzaam hand in hand kunnen gaan, bewijst het bedrijfsleven in in deze provincie. Sinds 2020 schoot het aandeel bedrijven dat duurzame kerstpakketten bestelde omhoog. In Friesland viel ook een stijging te noteren, maar lang niet zo groot. In Overijssel kromp het aandeel bedrijven dat een duurzaam kerstpakket aan haar personeel schonk met 27%. Voor onze aarde en onze kerstkilo’s is het te hopen dat deze duurzame trend in Limburg nog wel even doorzet.

Welke provincie wordt de duurzaamste in 2022?

Ook dit jaar houdt Fitbox de markt weer nauwlettend in de gaten. Welke provincie mag zich na deze kerst de meest duurzame provincie noemen als het gaat om kerstpakketten?

Bronvermelding:

CBS – Open data Statline oktober 2022
Ad.nl – Grote kans dat miljoenen werknemers een extra flesje wijn of lekkers in hun kerstpakket vinden. december 2021
Fitbox intern onderzoek – oktober 2022